Voortplanting / Fokken

Vragenronde Ouderkeuze   Dracht en worp Het nest       Nieuwe thuis  


zebragrasmuizen schijnen niet de moeilijkste te zijn om mee te kweken. Het moeilijkste is om aan goede ouderdieren te raken. Maar wil je wel kweken met deze dieren? Laten we dit even rustig overlopen.

Vragenronde

De eerste en belangrijkste stap in dit proces is zonder twijfel jezelf de volgende vragen stellen:

  • Vind ik grasmuizen echt leuk en leuk genoeg om er mee te fokken?
  • Heb ik de nodige plaats en tijd om te fokken?
  • Heb ik genoeg kennis over het opgroeien?
  • Waar breng ik de jonge dieren naartoe wanneer ze oud genoeg zijn?
  • Wat verwacht ik ervan en zal ik een tegenslag weten te verdragen?
  • Wat is / wordt mijn fokdoel?
  • Met welke dieren zal ik starten en waar haal ik die vandaan?
  • Kan ik nodige dierenartskosten betalen?

En zo kunnen er nog heel wat vragen opgesomd worden. Kortom, beginnen met fokken is iets waar over nagedacht moet worden. Dit kan niet gebeuren door op een bepaalde dag te beslissen enkele mannen en vrouwen bijeen te gooien!


Ouderkeuze

Waar haal je de dieren vandaan? Het meest geopteerde is uiteraard van bij een andere kweker, met de juiste kennis van zaken. Deze zal je dan ook zonder twijfel kunnen begeleiden door het proces en jouw vragen kunnen beantwoorden. Zoek dus iemand die deze dieren heeft, ga eens langs, bekijk de dieren, help desnoods even mee met het verschonen, het geslacht te bekijken, etc. Gepassioneerde fokkers zullen daar geen probleem rond maken.
De ouderdieren zijn bij voorkeur gezonde dieren, waarvan geen tumoren of snelle vorming van abcessen gekend is in de lijn. Maar ook dieren die niet snel agressie vertonen naar soortgenoten of mensen. Dit zijn geen te jonge dieren, maar ook te oude dieren kunnen problemen geven. Een goede kweker zal niet liegen over de leeftijd en de geschikte dieren met je meegeven. 
Het liefst zijn dit ook dieren uit verschillende nesten. Broers en zussen bijeen zetten is heel simpel, want je hoeft geen koppeling te organiseren. Maar dit zorgt achteraf voor heel wat problemen bij de soort (denk maar aan genetische ziektes zoals kanker). Dus hou dit, in functie van het welzijn van de dieren en de soort in zijn geheel, achterwege!


Dracht en worp

De zebragrasmuis kan zich in gevangenschap het gehele jaar voortplanten. Ze zijn geslachtsrijp vanaf 2 maand, maar worden beter pas 1 à 2 maand later met elkaar gekoppeld. Net als de kleurmuis duurt de draagtijd maar 3 weken, waarna er 3 tot 6 naakte, hulpeloze jongen geboren worden. Nesten zijn niet vaak groter dan dit, maar uitzonderingen kunnen uiteraard altijd voorkomen.


Het nest

De baby's zijn bij de geboorte kaal, doof, blind en volledig afhankelijk van hun ouders. Hun oogjes gaan na 10 dagen open en na 2 weken hebben ze al een kenmerkende vacht. Tegen die tijd lopen ze al zelfstandig door het verblijf en knabbelen ook al mee aan het voedsel van de volwassen dieren. Ze blijven echter nog tot hun 3de levensweek bij hun moeder zogen en pas vanaf de 4de week kunnen ze echt zelfstandig genoemd worden. Tussen deze 4de en 5de levensweek worden ze dan ook het best bij de ouders weggehaald en per geslacht gestopt. Ze kunnen op deze leeftijd ook al naar een nieuwe thuis vertrekken.


Nieuwe thuis

Na 5 weken kunnen de jongen naar een nieuwe thuis vertrekken. Let erop dat grasmuizen sociale dieren zijn, plaats ze dus nooit in hun eentje uit! Let er ook op dat broertjes en zusjes niet bijeen geplaatst worden, om inteelt te voorkomen. En geef de nieuwe eigenaar voldoende informatie mee!


Zebragrasmuizen worden naakt en hulpeloos geborenZebragrasmuizen zijn erg zorgzame ouders