Voeding

Basisvoeding Water          Extra's        


Basisvoeding

Net als de kleurmuis is de zebragrasmuis een alleseter. Een gevarieerd dieet wordt dus zeker op prijs gesteld. Dit kan niet enkel met basisvoeding gevuld worden, dus ook extra's zullen gegeven moeten worden. Het is echter niet de bedoeling dat al deze extra's uit vetrijke bestanddelen zullen bestaan. Zonnebloempitten en snoepjes moeten dus niet te vaak gegeven worden. Suiker is bovendien erg slecht voor deze dieren. Ze hebben namelijk erg snel last van diabetes (suikerziekte). Er bestaat geen basisvoer speciaal voor grasmuizen. Het meest geschikte is dan gewoon muizenvoer of gemengd knaagdierenvoer, aangevuld met groenten, fruit en dierlijke eiwitten.

In de betere dierenwinkel kan je twee soorten muizenvoeding kopen:
   - Gemengd voer (zaden en pitten, brokjes, maïs,…)
   - Een complete brok die ervoor zorgt dat de muis al de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt (=    
      Labbrok, homogene korrel).

De dierlijke eiwitten kunnen in verschillende vormen gegeven worden. De meest gebruikte is het voeren van kattenbrokjes. Let er wel op dat deze niet te zout zijn voor de dieren. Een meer natuurlijkere manier, is het voeren van insecten. Zo kan je in de dierenspeciaalzaak bakjes krekels of meelwormen kopen. Deze kunnen bij de muizen geplaatst worden, waardoor ze op levend voer kunnen jagen. De meelwormen moeten in een diep bakje aangeboden worden. Deze wil je liever niet in je bodembedekking laten kruipen. De meer gebruikte manier is dan ook het voederen van de insecten aan het knaagdier met een pincet. Ook kleine sprinkhaantjes kunnen eens opgevoederd worden. Let bij sprinkhanen wel op van de achterpoten, welke grote stekels kunnen bevatten. Deze achterpoten worden dan ook het best verwijderd.

Zorg ook dat er altijd hooi in het verblijf aanwezig is. Dit wordt met veel plezier als nestmateriaal gebruikt, maar er wordt ook van gegeten. Deze ruwe vezels zijn noodzakelijk voor deze dieren om hun spijsverteringsstelsel in omloop te houden.


Water

Grasmuizen drinken niet erg veel door hun herkomst. Toch moeten ze altijd vers water tot hun beschikking hebben!  
Wij raden aan een drinkflesje in de kooi te hangen.  Voor aquaria zijn er flesjes met zuignappen. Een drinkbakje kan natuurlijk ook, maar zorg ervoor dat het erg stevig staat (stenen potjes, geen ijzeren of plastic).  Je zal dit ook vaak moeten verschonen, aangezien de muizen er vanalles in gooien tijdens het graven en de nestbouw. Ook bestaat de kans dat ze het bakje omgooien waardoor de kooi nat wordt.


Extra's

Grasmuizen krijgen erg graag groente en fruit. Voornamelijk andijvie en komkommer zijn bij deze soort erg geliefd. Geef dit regelmatig, maar niet te vaak. Door erg watterrijk voedsel kunnen ze namelijk last krijgen van diarree. Kool moet vermeden worden. Hier krijgen ze namelijk gasbuiken van. Droog brood of beschuit, zaden en pitten en af en toe een knaagdieren koekje kan zeker geen kwaad.Gemengde knaagdierenvoeding voor onder andere stekelmuizen.


Meelwormen zijn een natuurlijke bron van dierlijke eiwitten.