Huisvesting

     Kooien          Temperatuur    Bodembedekking    Nestmateriaal   Plaats van de kooi

Kooien

Zebragrasmuizen worden voornamelijk in terraria of aquaria met deksel gehouden. Traliekooien zouden geschikt kunnen zijn, maar zijn niet de ideale oplossing voor deze dieren. Ze klimmen niet, dus hebben de tralie helemaal niet nodig. Ze hebben echter wel een groot grondoppervlak nodig. Het zijn geen enorme knagers, waardoor ze ook in plastic boxen gehouden kunnen worden. Maar deze bieden meestal, zoals traliekooien, geen groot genoeg grondopppervlak. De keuze van een aquarium of terrarium ligt volledig bij de eigenaar. Maar beide constructies kunnen meestal in een lange, lage maat besteld worden.
Door hun woestijn- en steppe-afkomst, maken ze hun verblijf niet erg smerig en valt de geur dus enorm mee in een dichte omgeving van een terrarium of aquarium. Het grote voordeel aan beide is dat er ook geen tocht naar binnen kan, waar exoten wel erg gevoelig aan zijn! In een terrarium kan ook een warmtelamp opgehangen worden, die ze veelal nodig hebben, voornamelijk in de winter.

Voordelen van een terrarium:

 • De dieren worden niet langs boven benaderd, waardoor de stress minder is. Handen langs boven doen namelijk aan roofvogels denken.
 • Door ventilatiestroken vooraan en bovenaan, zal de lucht veel optimaler gereinigd worden.
 • Je hoeft niet in de weer te gaan om een deksel op maat te maken.
 • Terrariums zijn heel makkelijk (tweedehands) te vinden.
 • Nestmateriaal of ander vuil kan niet buiten het verblijf terechtkomen.
   

Voordelen van een aquarium:

 • Spullen worden gemakkelijker bevestigd aan het deksel. 
 • Doordat de bovenkant open kan, is er minder ontsnappingsgevaar. Schuifruitjes van een terrarium kunnen soms opengeduwd worden.
 • De dieren zijn door de effen glazen wanden goed te zien.
 • Je kan veel meer bodembedekking in het verblijf plaatsen zonder dat dit de ingang van de kooi blokkeert.
 • Nestmateriaal of ander vuil kan niet buiten het verblijf terechtkomen.
   

Nadelen van beide constructies:

 • Vaak erg zwaar om te verplaatsen.
 • Schoonmaken neemt dan ook heel wat meer tijd in beslag, even uitgieten gaat niet echt.
 • Glas kan snel breken en scherven zorgen voor lelijke wondes.
 • Drinkflesjes en ander materiaal worden moeilijker bevestigd.

De prijs hiervan kan sterk variëren. Maar voor een deftige huisvesting, die aan alle eisen voldoet, betaal je ongeveer 60 euro of meer. Op tweedehandssites kun je echter vaak wat op de kop tikken.

Zebragrasmuizen zijn hoofdzakelijk grondbewoners en daar moet gebruik van gemaakt worden. Als minimummaat voor een koppel of kleine groep wordt 100x40x40 aangeraden (lxbxh). Het belangrijkste in dit verblijf, zijn schuilmogelijkheden en uitkijkposten. Beide functies kunnen door een simpele bloempot vervuld worden. Wanneer hier een gat in gemaakt wordt en deze omgekeerd wordt geplaatst, kunnen ze er zowel in als op gaan zitten. Maar ook grote stenen, hoog buigende takken of stukken hout kunnen hun dienst hier bewijzen. Een hoop hooi is ook uitermate geschikt als schuilplaatst en wordt meestal voorgenomen op andere plaatsen door de dieren. Plastic of ander kunstmateriaal kan, ze zullen het niet binnen de dag verwoesten, maar natuurlijk materiaal wordt voorop gesteld.

Ook zelfbouw verblijven kunnen aan dergelijke eisen voldoen. Deze kunnen in hout gemaakt worden, maar mogen dan geen uitstekende randjes bezitten aan de binnenkant. Anders zouden ze hier wel aan durven knagen. Verder laten ze houten zelfbouw verblijven meestal schoon en ogeschonden.


Temperatuur

Zebragrasmuizen houden van zonnebaden en van een lekker warm verblijf. Onder lekker warm verstaan we geen zomerse temperaturen van 30°C of meer, maar een normale temperatuur van 22-23°C. Ook een warmtematje onder het verblijf kan hier dienst doen. Wanneer de kamer waarin ze staan al een goede temperatuur heeft, is dit zelfs niet nodig. Maar ze mogen zeker niet kouder dan 16 graden gehouden worden en 12°C is echt het ultieme minimum! Onder deze temperatuur zullen deze dieren zeker sterk gaan afkoelen en sterven. 


Bodembedekking

Er zijn heel wat soorten bodembedekking mogelijk. Wij geven enkel de beste en meest gebruikte hieronder weer. Veel materialen zijn namelijk veel te stoffig voor stekelmuizen (zoals zaagsel. Toch wordt dit nog steeds enorm veel gebruikt!). En stoffig materiaal zorgt voor vervelende luchtwegproblemen.

Aubiose
Wij raden als vereniging  aubiose of hennepvezel aan. Dit absorbeert  goed, is niet duur en tegenwoordig is het bijna overal verkrijgbaar. Deze ondergrond is voornamelijk bij paardenliefhebbers bekend en veel gebruikt.

Vlas
Dit vind je niet altijd bij de knaagdieren, maar kijk eens in de paardenafdeling. Ook dit is goed materiaal. Meestal wel een stuk duurder dan aubiose.

Ecobed
in feite zijn dit gewoon kartonsnippers. Dit neemt redelijk goed op (minder dan voorgaande twee) en is volledig veilig voor het dier. Bovendien gebruiken de dieren dit enorm graag als nestmateriaal.

Houtsnippers (zaagsel)
Dit neemt goed op, is erg goedkoop en overal verkrijgbaar.  Het is helaas ook erg stoffig, sommige muizen kunnen er problemen aan de luchtwegen van krijgen. Wij raden dit dus af voor knaagdieren!

Zand
Deze exoten kunnen ook zonder problemen op zand leven. Of op zand gemengd met één van bovenstaande bedekkingsmiddelen.


Nestmateriaal

Grasmuizen hebben veel nestmateriaal nodig. Gebruik echter nooit hamsterwatten. Dieren kunnen hier in verstrikt raken. Papiersnippers en kartonstukjes (ecobed bv.) zijn zeer geschikt.  Maar voornamelijk hooi is erg geliefd. Hierin kunnen de dieren hun natuurlijke camouflage toepassen en zijn ze praktisch onzichtbaar. WC-rolletjes kunnen zowel als knaagmiddel als nestmateriaal dienst doen.


Plaats van de kooi

Het terrarium of aquarium kan zowat overal staan.  Het enige waar u op moet letten is dat er voldoende isolatie is, dat ze nooit in volle zon staan (dan zal de temperatuur door het glas enorm oplopen) en dat er geen tocht bij kan. 


Deze alerte en schuwe dieren hebben veel nestmateriaal nodig om zich in te verstoppen


Zorg voor enkele duidelijke uitkijkposten in het verblijf. Er staat altijd één grasmuis de wacht te houden


Grasmuizen hebben nood aan een groot, bedekt grond-oppervlak zoals in dit verblijf


Aubiose is zeer geschikt als bodembedekking en bovendien erg goedkoop


Hooi is het meest geliefde materiaal van de zebragrasmuis