Voortplanting / Fokken

Vragenronde Ouderkeuze   Dracht en worp Het nest       Nieuwe thuis  


Veeltepelmuizen zijn in de reptielenwereld erg geliefd door hun snelle voortplanting en hun grote aantal jongen. Als huidieren raden we dan ook aan ze niet per koppels of trio's of dergelijke te huisvesten. Maar wil je wel kweken met deze dieren? Laten we dit even rustig overlopen.

Vragenronde

De eerste en belangrijkste stap in dit proces is zonder twijfel jezelf de volgende vragen stellen:

  • Vind ik veeltepelmuizen echt leuk en leuk genoeg om er mee te fokken?
  • Heb ik de nodige plaats en tijd om te fokken?
  • Heb ik genoeg kennis over het opgroeien?
  • Waar breng ik de jonge dieren naartoe wanneer ze oud genoeg zijn?
  • Wat verwacht ik ervan en zal ik een tegenslag weten te verdragen?
  • Wat is / wordt mijn fokdoel?
  • Met welke dieren zal ik starten en waar haal ik die vandaan?
  • Kan ik nodige dierenartskosten betalen?

En zo kunnen er nog heel wat vragen opgesomd worden. Kortom, beginnen met fokken is iets waar over nagedacht moet worden. Dit kan niet gebeuren door op een bepaalde dag te beslissen enkele mannen en vrouwen bijeen te gooien!


Ouderkeuze

Waar haal je de dieren vandaan? Het meest geopteerde is uiteraard van bij een andere kweker, met de juiste kennis van zaken. Deze zal je dan ook zonder twijfel kunnen begeleiden door het proces en jouw vragen kunnen beantwoorden. Zoek dus iemand die deze dieren heeft, ga eens langs, bekijk de dieren, help desnoods even mee met het verschonen, het geslacht te bekijken, etc. Gepassioneerde fokkers zullen daar geen probleem rond maken.
De ouderdieren zijn bij voorkeur gezonde dieren, waarvan geen tumoren of snelle vorming van abcessen gekend is in de lijn. Dit zijn geen te jonge dieren (ze moeten op z'n minst al hun volledige volwassen vacht hebben), maar ook te oude dieren kunnen problemen geven. Een goede kweker zal niet liegen over de leeftijd en de geschikte dieren met je meegeven. 
Het liefst zijn dit ook dieren uit verschillende nesten. Broers en zussen bijeen zetten is heel simpel, want je hoeft geen koppeling te organiseren. Maar dit zorgt achteraf voor heel wat problemen bij de soort (denk maar aan genetische ziektes zoals kanker). Dus hou dit, in functie van het welzijn van de dieren en de soort in zijn geheel, achterwege!


Dracht en worp

De veeltepelmuis kan zich in gevangenschap het gehele jaar voortplanten. Meer nog, ze kunnen het hele jaar door heel veel jongen ter wereld brengen, in gemiddeld 8 nesten per jaar! En dit gemakkelijk 3 jaar lang. Ze zijn al geslachtsrijp na een maand, maar koppel de dieren pas wanneer ze 3 maand oud zijn. De veeltepelmuis heeft zijn naam niet gestolen. De vrouwtjes hebben maar liefst 24 tepels, 12 per zijde. 
Na een draagtijd die uiteenloopt van 3 tot 4 weken (gemiddeld 24-25 dagen) worden de jongen geboren. Dit kan eveneens erg uiteenlopend zijn. Terwijl de ene moeder 3 jongen werpt, zal de andere er 22 ter wereld brengen. Dit is veelal genetisch bepaald van lijn tot lijn. De baby's zijn nog erg hulpeloos en de oogjes zijn nog dicht. Ze worden naakt geboren maar vertonen al een duidelijke pigmentvorming.
Veeltepelmuizen zijn erg goede moeders en zullen bijna nooit hun eigen jongen verstoten of opeten. Integendeel, ze zullen hulp bieden aan andere moeders met een nest in dezelfde kooi. Wanneer er dus 2 nesten veeltepelmuizen in eenzelfde kooi aanwezig zijn, zullen al deze jongen door elkaar liggen en door beide moeders verzorgd worde.


Het nest

Bij de geboorte vertonen de jongen al een duidelijke pigmentvorming. Hun vacht groeit relatief snel en na de eerste week zijn ze al volledig behaard. Ze zien er dan uit als kleine bolletjes wol. Hun ogen zijn wel nog dicht, maar deze openen zich na 14 dagen. De jongen zogen 3 weken bij hun moeder, of bij moeders die ook melk produceren. Daarna beginnen ze vast voedsel op te nemen maar blijven toch tot aan de 4de levensweek af en toe bij moeder om melk vragen. Na deze 4 weken mogen ze al bij de ouders weggenomen worden, aangezien ze erg snel geslachtsrijp worden. Het weghalen van de jonge dieren moet dus ten laatste(!) gebeuren wanneer deze 5 weken oud zijn. 


Nieuwe thuis

Na 5 weken kunnen de jongen al naar een nieuwe thuis vertrekken. Let erop dat veeltepelmuizen sociale dieren zijn, plaats ze dus nooit in hun eentje uit! Let er ook op dat broertjes en zusjes niet bijeen geplaatst worden, om inteelt te voorkomen. En geef de nieuwe eigenaar voldoende informatie mee!


Ouderdieren moeten met zorg worden uitgekozen


Baby's van 3 dagen oud vertonen al een duidelijke, lange vacht


Plaats de jongen ten laatste na 5 weken per geslacht, om inteelt te voorkomen