Voeding

Basisvoeding Water          Extra's        


Basisvoeding

Net als de kleurmuis is de veeltepelmuis een alleseter. Een gevarieerd dieet wordt dus zeker op prijs gesteld. Dit kan niet enkel met basisvoeding gevuld worden, dus ook extra's zullen gegeven moeten worden. Het zijn geen kieskeurige dieren, maar let juist daar mee op! Door hun liefhebberij voor eten zijn ze heel gevoelig voor het aanleggen van vetreserves en het vormen van obesitas. Vetrijke bestanddelen zoals zonnebloempitten of snoepjes zoals yoghurtdrops mogen dus enkel in gecontroleerde hoeveelheid gevoederd worden.
Er bestaat geen basisvoer speciaal voor sveeltepelmuizen. Het meest geschikte is dan gewoon muizenvoer of gemengd knaagdierenvoer.

In de betere dierenwinkel kan je twee soorten muizenvoeding kopen:
   - Gemengd voer (zaden en pitten, brokjes, maïs,…)
   - Een complete brok die ervoor zorgt dat de muis al de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt (=    
      Labbrok, homogene korrel).

Vergeet niet dat dit voor veeltepelmuizen niet voldoende is en er ook nog dierlijke extra's gegeven moeten worden!
Deze dierlijke eiwitten kunnen in verschillende vormen gegeven worden. De meest gebruikte is het voeren van kattenbrokjes. Let er wel op dat deze niet te zout zijn voor de dieren. Een meer natuurlijkere manier, is het voeren van insecten. Zo kan je in de dierenspeciaalzaak bakjes krekels of meelwormen kopen. Deze kunnen bij de veeltepelmuizen geplaatst worden, waardoor ze op levend voer kunnen jagen. De meelwormen moeten in een diep bakje aangeboden worden. Deze wil je liever niet in je bodembedekking laten kruipen. Of ze kunnen gewoon uit de hand of met een pincet aan het dier persoonlijk aangeboden worden. Ook kleine sprinkhaantjes kunnen eens gebruikt worden. Pas hierbij wel op voor de achterpoten, waarmee ze venijnig kunnen uithalen.


Water

Veeltepelmuizen hebben elke dag vers drinkwater nodig. Ze drinken relatief veel ondanks hun Afrikaanse afkomst. Voor aquaria zijn er flesjes met zuignappen, maar deze worden niet echt aangeraden. Ze bijten deze namelijk erg snel stuk. En een klein gaatje in de drinkfles kan al snel voor een veel te vochtige kooi zorgen. Een glazen fles in de kooi bevestigen heeft meer kans tot slagen. Een drinkbakje kan natuurlijk ook, maar zorg ervoor dat het erg stevig staat (stenen potjes, geen ijzeren of plastic).  Je zal dit ook vaak moeten verschonen, aangezien de muizen er vanalles in gooien tijdens het graven en de nestbouw. Ook bestaat de kans dat ze het bakje omgooien waardoor de kooi nat wordt.


Extra's

Er kunnen geregeld extra's aangeboden worden. Dit in de vorm van groente en fruit (niet té vaak, dit zorgt voor diarree en zéker geen koolsoorten), trosgierst, andere zaadjes, speciale knaagdierenkoekjes, droog brood of beschuit en gekookte pasta (zonder saus uiteraard). Veeltepelmuizen eten bijna alles wat hen aangeboden wordt!
Haal deze extra's wel terug uit de kooi wanneer deze na een dag niet opgegeten zijn. Fruit kan gaan schimmelen en beschuit kan door de drinkfles of drinkbak nat worden en eveneens gaan schimmelen. Fruit dat blijft liggen kan eveneens heel wat vervelende (fruit)vliegjes aantrekken.


Gemengde knaagdierenvoeding voor o.a. veeltepelmuizen


Meelwormen zijn een natuurlijke bron van dierlijke eiwitten