Huisvesting

     Kooien          Temperatuur    Bodembedekking    Nestmateriaal   Plaats van de kooi

 

Kooien

Veeltepelmuizen worden voornamelijk in laboratorium bakken gehouden. Dit leek vroeger de ideale levenswijze en de enige waaruit ze niet konden ontsnappen. Maar door hun liefde voor plaats komen deze dieren beter tot hun recht in terraria of aquaria met deksel. Ze kunnen namelijk door de tralie van de veel gebruikte knaagdierenkooitjes heen knagen, evenals door plastic. Met glas heb je dit probleem dus niet. De keuze van een aquarium of terrarium ligt volledig bij de eigenaar. 
Ze hebben voornamelijk een ruime oppervlakte op de grond nodig. Maar ook enkele klimmogelijkheden (maak het niet te moeilijk!) zijn door hen geliefd. Het grote voordeel aan beide is dat er ook geen tocht naar binnen kan, waar exoten wel erg gevoelig aan zijn!

Voordelen van een terrarium:

 • De dieren worden niet langs boven benaderd, waardoor de stress minder is. Handen langs boven doen namelijk aan roofvogels denken.
 • Door ventilatiestroken vooraan en bovenaan, zal de lucht veel optimaler gereinigd worden.
 • Je hoeft niet in de weer te gaan om een deksel op maat te maken.
 • Terrariums zijn heel makkelijk (tweedehands) te vinden.
   

Voordelen van een aquarium:

 • Spullen worden makkelijker bevestigd aan het deksel. 
 • Doordat de bovenkant open kan, is er minder ontsnappingsgevaar. Schuifruitjes van een terrarium kunnen soms opengeduwd worden en veeltepelmuizen knagen aan de randjes waarin de schuifruiten bevestigd zitten.
 • De dieren zijn door de effen glazen wanden goed te zien.
   

Nadelen van beide constructies:

 • Vaak erg zwaar om te verplaatsen.
 • Schoonmaken neemt dan ook heel wat meer tijd in beslag, even uitgieten gaat niet echt.
 • Glas kan snel breken en scherven zorgen voor lelijke wondes.

De prijs hiervan kan sterk variëren. Maar voor een deftige huisvesting, die aan alle eisen voldoet, betaal je ongeveer 40 euro of meer. Op tweedehandssites kun je echter vaak wat op de kop tikken.

Veeltepelmuizen zijn hoofdzakelijk grondbewoners, maar ze vinden het zeker niet erg klimmogelijkheden tot hun beschikking te hebben. Deze mogen echter niet te moeilijk neergeplaatst worden, anders zullen ze er nooit gebruik van maken. Als minimummaat voor een koppel wordt 60x35x35 aangeraden (lxbxh). Je kunt klimmogelijkheden ophangen, takken plaatsen, etc. Maar zorg vooral voor voldoende schuilplaatsen! Dit kan heel simpel, in de vorm van een bloempot met een opening in. Plastic of ander kunstmateriaal wordt niet aangeraden, door hun slechte eigenschap op alles te knagen.


Temperatuur

Deze dieren kunnen op een normale kamertemperatuur gehouden worden. Ze kunnen relatief goed tegen de kou, maar wij raden aan hen in strenge winters toch wat bij te verwarmen. Een temperatuur tussen de 18 en 20 graden is ideaal voor deze dieren.


Bodembedekking

Er zijn heel wat soorten bodembedekking mogelijk. Wij geven enkel de beste en meest gebruikte hieronder weer. Veel materialen zijn namelijk veel te stoffig voor muizen (zoals zaagsel. Toch wordt dit nog steeds enorm veel gebruikt!). En stoffig materiaal zorgt voor vervelende luchtwegproblemen.

Aubiose
Wij raden als vereniging  aubiose of hennepvezel aan. Dit absorbeert  goed, is niet duur en tegenwoordig is het bijna overal verkrijgbaar. Deze ondergrond is voornamelijk bij paardenliefhebbers bekend en veel gebruikt.

Vlas
Dit vind je niet altijd bij de knaagdieren, maar kijk eens in de paardenafdeling. Ook dit is goed materiaal. Meestal wel een stuk duurder dan aubiose.

Ecobed
in feite zijn dit gewoon kartonsnippers. Dit neemt redelijk goed op (minder dan voorgaande twee) en is volledig veilig voor het dier. Bovendien gebruiken de dieren dit enorm graag als nestmateriaal.

Houtsnippers (zaagsel)
Dit neemt goed op, is erg goedkoop en overal verkrijgbaar.  Het is helaas ook erg stoffig, sommige muizen kunnen er problemen aan de luchtwegen van krijgen. Wij raden dit dus af voor knaagdieren.

Zand
Deze exoten kunnen ook zonder problemen op zand leven. Of op zand gemengd met één van bovenstaande bedekkingsmiddelen.


Nestmateriaal

Veeltepelmuizen houden ervan veel verschillende soorten nestmateriaal te krijgen. Gebruik echter nooit hamsterwatten.  Muizen kunnen hier in verstrikt raken. Papiersnippers en kartonstukjes (ecobed bv.) zijn zeer geschikt.  Ook hooi vinden ze fijn om in te nesten en er wordt ook graag eens aan geknabbeld. WC-rolletjes kunnen zowel als knaagmiddel als nestmateriaal dienst doen.


Plaats van de kooi

Het terrarium of aquarium kan zowat overal staan.  Het enige waar u op moet letten is dat er voldoende isolatie is, dat ze nooit in volle zon staan (dan zal de temperatuur door het glas enorm oplopen) en dat er geen tocht bij kan. 



Bloempotten zijn ideale schuilplaatsen


Aquariums met deksels en terrariums zijn het meest geschikt voor hen



Aubiose is zeer geschikt als bodembedekking en bovendien erg goedkoop


Papiersnippers worden erg gewaardeerd als nestmateriaal