Voeding

Basisvoeding Water          Extra's        


Basisvoeding

Net als de kleurmuis is de stekelmuis een alleseter. Een gevarieerd dieet wordt dus zeker op prijs gesteld. Dit kan niet enkel met basisvoeding gevuld worden, dus ook extra's zullen gegeven moeten worden. Het zijn geen kieskeurige dieren, maar let juist daar mee op! Door hun liefhebberij voor eten zijn ze heel gevoelig voor het aanleggen van vetreserves en het vormen van obesitas. Vetrijke bestanddelen zoals zonnebloempitten of snoepjes zoals yoghurtdrops mogen dus enkel in gecontroleerde hoeveelheid gevoederd worden.
Er bestaat geen basisvoer speciaal voor stekelmuizen. Het meest geschikte is dan gewoon muizenvoer of gemengd knaagdierenvoer.

In de betere dierenwinkel kan je twee soorten muizenvoeding kopen:
   - Gemengd voer (zaden en pitten, brokjes, maïs,…)
   - Een complete brok die ervoor zorgt dat de muis al de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt (=    
      Labbrok, homogene korrel).

Vergeet niet dat dit voor stekelmuizen niet voldoende is en er ook nog dierlijke extra's gegeven moeten worden!
Deze dierlijke eiwitten kunnen in verschillende vormen gegeven worden. De meest gebruikte is het voeren van kattenbrokjes. Let er wel op dat deze niet te zout zijn voor de dieren. Een meer natuurlijkere manier, is het voeren van insecten. Zo kan je in de dierenspeciaalzaak bakjes krekels of meelwormen kopen. Deze kunnen bij de stekelmuizen geplaatst worden, waardoor ze op levend voer kunnen jagen. De meelwormen moeten in een diep bakje aangeboden worden. Deze wil je liever niet in je bodembedekking laten kruipen.
Ook kleine sprinkhaantjes kunnen eens opgevoederd worden.


Water

Stekelmuizen drinken niet erg veel door hun herkomst. Toch moeten ze altijd water tot hun beschikking hebben!  
Wij raden aan een drinkflesje in de kooi te hangen.  Voor aquaria zijn er flesjes met zuignappen. Een drinkbakje kan natuurlijk ook, maar zorg ervoor dat het erg stevig staat (stenen potjes, geen ijzeren of plastic).  Je zal dit ook vaak moeten verschonen, aangezien de muizen er vanalles in gooien tijdens het graven en de nestbouw. Ook bestaat de kans dat ze het bakje omgooien waardoor de kooi nat wordt.


Extra's

Stekelmuizen zijn niet gebouwd op het verteren van groente en fruit. Dit voederen zal dus snel uitlopen tot diarree. Probeer dit dus te vermijden. 
Wat wel gegeven kan worden is hard knaagmateriaal, zoals beschuit, oud brood, trosgierst, gedroogd gras en kruiden, etc.


Gemengde knaagdierenvoeding voor onder andere stekelmuizen.


Meelwormen zijn een natuurlijke bron van dierlijke eiwitten.