Oorsprong

De stekelmuis is een Afrikaans diertje. Deze soort, de Sinaï stekelmuis, komt vooral in Egypte, Irak, Iran, Jordanië, Libanon, Syrië, Pakistan, Arabië en Sinaï voor. Vandaar ook de naam. Op die plaatsen kun je ze ongeveer overal treffen. Vooral in halfwoestijnen en savannes, maar ook in de huizen en schuren van de bevolking.
Ze zoeken spleten op in deze omgeving, bv tussen planken van een oud schuurtje, of tussen de rotsen in. Daarin bouwen ze hun nest. Ze graven dus geen gangen zoals veel andere knaagdieren, en lopen niet vaak op open vlaktes rond. 
De harde stekels op hun rug, in plaats van een zacht vachtje, dienen dan ook ter bescherming tijdens het klauteren op de rotsen en wanneer ze zich door kieren en gaten (met eventueel scherpe uitsteeksels) moeten wurmen.

De dieren die je in gevangenschap kan kopen, zijn nakomelingen van stekelmuizen die ooit meegebracht werden uit Arabië, Sinaï en Egypte. Wildvang exemplaren worden praktisch nooit verkocht (in België, Nederland, Duitsland,..). Ze zijn dus nooit echt gedomesticeerd geweest en blijven daarom echte kijkdiertjes.