Huisvesting

     Kooien          Temperatuur    Bodembedekking    Nestmateriaal   Plaats van de kooi

Kooien

Stekelmuizen worden voornamelijk in terraria of aquaria met deksel gehouden. Ze kunnen namelijk door de tralie van de veel gebruikte knaagdierenkooitjes heen knagen, evenals door plastic. Met glas heb je dit probleem dus niet. De keuze van een aquarium of terrarium ligt volledig bij de eigenaar. 
Door hun woestijn- en steppe-afkomst, maken ze hun verblijf niet erg smerig en valt de geur dus enorm mee in een dichte omgeving van een terrarium of aquarium. Het grote voordeel aan beide is dat er ook geen tocht naar binnen kan, waar exoten wel erg gevoelig aan zijn!

Voordelen van een terrarium:

 • De dieren worden niet langs boven benaderd, waardoor de stress minder is. Handen langs boven doen namelijk aan roofvogels denken.
 • Door ventilatiestroken vooraan en bovenaan, zal de lucht veel optimaler gereinigd worden.
 • Je hoeft niet in de weer te gaan om een deksel op maat te maken.
 • Terrariums zijn heel makkelijk (tweedehands) te vinden.
   

Voordelen van een aquarium:

 • Spullen worden makkelijker bevestigd aan het deksel. 
 • Doordat de bovenkant open kan, is er minder ontsnappingsgevaar. Schuifruitjes van een terrarium kunnen soms opengeduwd worden.
 • De dieren zijn door de effen glazen wanden goed te zien.
   

Nadelen van beide constructies:

 • Vaak erg zwaar om te verplaatsen.
 • Schoonmaken neemt dan ook heel wat meer tijd in beslag, even uitgieten gaat niet echt.
 • Glas kan snel breken en scherven zorgen voor lelijke wondes.

De prijs hiervan kan sterk variëren. Maar voor een deftige huisvesting, die aan alle eisen voldoet, betaal je ongeveer 40 euro of meer. Op tweedehandssites kun je echter vaak wat op de kop tikken.

Sinaï stekelmuizen zijn hoofdzakelijk grondbewoners, maar ze vinden het zeker niet erg klimmogelijkheden tot hun beschikking te hebben. Als minimummaat voor een koppel wordt 80x40x40 aangeraden (lxbxh). Je kunt klimmogelijkheden ophangen, takken plaatsen, etc. Maar zorg vooral voor voldoende schuilplaatsen! Dit kan heel simpel, in de vorm van een bloempot met een opening in. In de natuur huisvesten ze zich vooral tussen rotsspleten, dus dit vinden zij ideaal.
Plastic of ander kunstmateriaal wordt niet aangeraden, door hun slechte eigenschap op alles te knagen.


Temperatuur

In tegenstelling tot kleurmuizen, houden stekelmuizen wel van een iets warmere omgeving. Ze zijn dan ook afkomstig uit halfwoestijnen en steppes. 18 graden is het minimum voor deze dieren. Bij koudere temperatuur zullen ze zeker wel overleven, maar is de kans op ziektes en vruchtbaarheidsproblemen veel groter. 22 tot 23 graden is de ideale temperatuur voor deze dieren. Dit kan gemakkelijk bekomen worden door een warmtelamp (welke best buiten het verblijf geplaatst wordt, zodat de dieren zich niet verbranden!) of een warmtematje welke onder het terrarium gelegd kan worden. Boven de 28 tot 30 graden is dan alweer veel te warm voor deze dieren!


Bodembedekking

Er zijn heel wat soorten bodembedekking mogelijk. Wij geven enkel de beste en meest gebruikte hieronder weer. Veel materialen zijn namelijk veel te stoffig voor stekelmuizen (zoals zaagsel. Toch wordt dit nog steeds enorm veel gebruikt!). En stoffig materiaal zorgt voor vervelende luchtwegproblemen.

Aubiose
Wij raden als vereniging  aubiose of hennepvezel aan. Dit absorbeert  goed, is niet duur en tegenwoordig is het bijna overal verkrijgbaar. Deze ondergrond is voornamelijk bij paardenliefhebbers bekend en veel gebruikt.

Vlas
Dit vind je niet altijd bij de knaagdieren, maar kijk eens in de paardenafdeling. Ook dit is goed materiaal. Meestal wel een stuk duurder dan aubiose.

Ecobed
in feite zijn dit gewoon kartonsnippers. Dit neemt redelijk goed op (minder dan voorgaande twee) en is volledig veilig voor het dier. Bovendien gebruiken de dieren dit enorm graag als nestmateriaal.

Houtsnippers (zaagsel)
Dit neemt goed op, is erg goedkoop en overal verkrijgbaar.  Het is helaas ook erg stoffig, sommige muizen kunnen er problemen aan de luchtwegen van krijgen. Wij raden dit dus af voor knaagdieren.

Zand
Deze exoten kunnen ook zonder problemen op zand leven. Of op zand gemengd met één van bovenstaande bedekkingsmiddelen.


Nestmateriaal

Sinaï stekelmuizen hebben niet veel nestmateriaal nodig. Gebruik echter nooit hamsterwatten.  Stekelmuizen kunnen hier in verstrikt raken. Papiersnippers en kartonstukjes (ecobed bv.) zijn zeer geschikt.  Ook hooi vinden ze fijn om in te nesten en er wordt ook graag eens aan geknabbeld.
wc-rolletjes kunnen zowel als knaagmiddel als nestmateriaal dienst doen.


Plaats van de kooi

Het terrarium of aquarium kan zowat overal staan.  Het enige waar u op moet letten is dat er voldoende isolatie is, dat ze nooit in volle zon staan (dan zal de temperatuur door het glas enorm oplopen) en dat er geen tocht bij kan. Stekelmuizen komen het beste uit in een natuurlijk ingericht terrarium


Een aquarium met opplaatsbaar traliegedeelte is geschikt voor deze dieren


Aubiose is zeer geschikt als bodembedekking en bovendien erg goedkoop


Papiersnippers worden erg gewaardeerd als nestmateriaal