Voortplanting / Fokken

Vragenronde Ouderkeuze   Dracht en worp Het nest       Nieuwe thuis  


Stekelmuizen zijn niet de gemakkelijkste om te kweken. Door hun moeilijke aard ivm de koppeling, ben je genoodzaakt koppels of trio's constant bijeen te houden, om het risico ze nooit meer bijeen te krijgen te vermijden. Maar wil je wel kweken met deze dieren? Laten we dit even rustig overlopen.

Vragenronde

De eerste en belangrijkste stap in dit proces is zonder twijfel jezelf de volgende vragen stellen:

  • Vind ik stekelmuizen echt leuk en leuk genoeg om er mee te fokken?
  • Heb ik de nodige plaats en tijd om te fokken?
  • Heb ik genoeg kennis over het opgroeien?
  • Waar breng ik de jonge dieren naartoe wanneer ze oud genoeg zijn?
  • Wat verwacht ik ervan en zal ik een tegenslag weten te verdragen?
  • Wat is / wordt mijn fokdoel?
  • Met welke dieren zal ik starten en waar haal ik die vandaan?
  • Kan ik nodige dierenartskosten betalen?

En zo kunnen er nog heel wat vragen opgesomd worden. Kortom, beginnen met fokken is iets waar over nagedacht moet worden. Dit kan niet gebeuren door op een bepaalde dag te beslissen enkele mannen en vrouwen bijeen te gooien!


Ouderkeuze

Waar haal je de dieren vandaan? Het meest geopteerde is uiteraard van bij een andere kweker, met de juiste kennis van zaken. Deze zal je dan ook zonder twijfel kunnen begeleiden door het proces en jouw vragen kunnen beantwoorden. Zoek dus iemand die deze dieren heeft, ga eens langs, bekijk de dieren, help desnoods even mee met het verschonen, het geslacht te bekijken, etc. Gepassioneerde fokkers zullen daar geen probleem rond maken.
De ouderdieren zijn bij voorkeur gezonde dieren, waarvan geen tumoren of snelle vorming van abcessen gekend is in de lijn. Dit zijn geen te jonge dieren (ze moeten op z'n minst al hun volledige volwassen vacht hebben), maar ook te oude dieren kunnen problemen geven. Een goede kweker zal niet liegen over de leeftijd en de geschikte dieren met je meegeven. 
Het liefst zijn dit ook dieren uit verschillende nesten. Broers en zussen bijeen zetten is heel simpel, want je hoeft geen koppeling te organiseren. Maar dit zorgt achteraf voor heel wat problemen bij de soort (denk maar aan genetische ziektes zoals kanker). Dus hou dit, in functie van het welzijn van de dieren en de soort in zijn geheel, achterwege!


Dracht en worp

De zwarte nijlstekelmuis kan zich in gevangenschap het gehele jaar voortplanten. Ze krijgen echter minder frequent jongen dan veeltepelmuizen, kleurmuizen, etc. Ze zijn geslachtsrijp vanaf 2 maand. Dan hebben ze ongeveer hun volledige verharing ondergaan.
In tegenstelling tot veel andere muizensoorten, heeft de stekelmuis een lange draagtijd. Dit kan namelijk gemakkelijk uitlopen tot 38 of zelfs 40 dagen. Dat is het dubbele van de huis- en kleurmuis. Maar de baby's die dan geboren worden, zijn ook lang niet zo hulpeloos als andere muizen. Ze hebben al een (nog niet prikkend) vachtje, kunnen al horen en hebben zelfs de oogjes al open.  Het nest is niet altijd groot, meestal bevat het zelfs maar 2 tot 4 jongen. Heel soms eens 6. Grotere nesten komen zelden tot nooit voor.


Het nest

Hoewel de jongen er al compleet uitzien, laat je ze beter toch nog enkele dagen met rust. Ze zogen namelijk nog bij de moeder, en deze zou jongen die naar mensen ruiken wel durven verstoten. Verstoten baby's zullen zonder twijfel komen te sterven. Hoewel ze hun eerste twee weken zogen, zullen ze ook al vast voedsel beginnen opeten. Ga er dus nooit van uit dat, wanneer het dier vast voedsel op begint te nemen, het weg kan van bij de moeder. Want in dit geval is dit niet zo! 
Vanaf een leeftijd van 4 tot 6 maand, zullen de diertjes beginnen verharen. In tegenstelling tot de Sinaï stekelmuis zullen deze jongen niet verkleuren. Ze behouden gewoon hun grijszwarte vachtje. Vanaf een leeftijd van 8 weken kunnen ze weggehaald worden bij de ouders.


Nieuwe thuis

Na 8 weken kunnen de jongen naar een nieuwe thuis vertrekken. Let erop dat stekelmuizen sociale dieren zijn, plaats ze dus nooit in hun eentje uit! Let er ook op dat broertjes en zusjes niet bijeen geplaatst worden, om inteelt te voorkomen. En geef de nieuwe eigenaar voldoende informatie mee!


Pasgeboren jongen hebben meteen de ogen open en zijn zwart van kleur, zonder stekels


Pas wanneer ze hun volwassen, stekelig vachtje hebben, kunnen ze weg bij de moeder


Plaats nestgenoten niet samen