Uiterlijk

     Kenmerken       Kleuren, tekeningen, uitmonsteringen en vachtstructuren


Kenmerken

Kleurmuizen zijn ongeveer 10cm lang, met een ongeveer even lange staart. Veel fokkers selecteren op een grote bouw, waardoor ze zeker in grotere maten voorkomen en met gewichten boven het gemiddelde 45g. Muizen hebben uitpuilende ronde ogen voor een goed zicht in het donker en relatief grote, ronde oren. Ook de oren worden bij fokkers geselecteerd om deze zo groot mogelijk te krijgen.
De voorvader, de huismuis, heeft een bruine kleur met zwarte ticking. De zogenaamde wildkleur of goudagouti, welke ook bij kleurmuizen voor komt. Daarnaast kan dit gedomesticeerde dier in ontelbaar veel kleuren, tekeningen en haarstructuren voorkomen (zie kleuren, tekeningen, uitmonsteringen en vachtstructuren).

Het diertje is over het hele lichaam behaard, uitgezonderd op de oren, poten en staart. En vooral dit laatste element zorgt voor heel wat schrik bij de mensen. Maar wie ooit een muizenstaart heeft vastgehouden, zal beseffen dat die helemala niet zo vies is als iedereen denkt. De staart is ook een ideaal hulpmiddel voor muizenhouders. Hieraan kunnen ze namelijk opgetild worden. En dan niet aan het uiteinde, maar aan de basis van de staart! Doe dit kort en enkel wanneer noodzakelijk!


Kleuren, tekeningen, uitmonsteringen en vachtstructuren

Goed ingelezen en ervaren hobbyfokkers kunnen zich bezig houden van het fokken met speciale kleuren, tekeningen, vachten, etc. Uiteraard kunnen mensen die gewoon twee dieren bijeen gooien ook speciale resultaten krijgen, maar als dit zonder gericht fokdoel gebeurt spreken we simpelweg van vermeerderen en niet van doelgericht fokken.
Meer info over het overerven van de kleuren kunt u op deze site vinden bij GENETICA. Deze kleuren zullen ook opgenomen worden in onze rasstandaard.