Oorsprong

De huismuis volgt de mens al eeuwenlang. Waar de mens was, waren muizen. Ze leefden van wat de natuur hen te bieden had, maar hun opportunistische aard zorgde ervoor dat ze dicht bij de mensen bleven om wat zij achterlieten op te eten. De woonplaatsen van mensen boden ook een veilige have aan de muizen.
Oorspronkelijk komt de huismuis uit Europa en centraal-Azië. Met de verspreiding van de mens verspreidde de huismuis zich mee. Nu komt ze voor in heel Europa, Azië (uitgezonderd het uiterste noorden), Oceanië, Zuid-Afrika, Centraal-Amerika en rond de kusten van Zuid-Amerika.

Duizenden jaren geleden is de mens de huismuis in gevangenschap gaan houden. 
Eeuwen geleden ontstonden de eerste muizenfokkers in China. Er zijn ook verschillende bronnen die erop wijzen dat men in Griekenland en Japan ook muizen in gevangenschap fokte. Het is bekend dat in de Griekse tempel voor Apollo de witte muis vereerd werd en als geluksbrenger werd bekeken. In India zijn er ook verschillende tempels waar de muis vereerd werd.

In Japan werd de witte muis als proefdier in laboratoria gebruikt. Het is in die labo’s dat er mutaties ontstonden die fraaie dieren opleverde. Het zou van daaruit zijn dat de gedomesticeerde muis zich naar Europa heeft verspreid.  Schepen brachten in de 19de eeuw deze labomuizen mee. Laboratoriummedewerkers in Groot-Brittannië raakten zo gecharmeerd door enkele muizen, dat zij ze mee naar huis namen als huisdiertjes en zo op eigen houwtje gingen verder kweken op kleur. Op deze manier is de NMC, National Mouse Club van Engeland ontstaan; de eerste muizenfokkersvereniging.

De gedomesticeerde muis die in verschillende kleuren voorkomt noemen wij vandaag een kleurmuis. Deze kunnen in verschillende 'types' onderverdeeld worden en bestaan in heel veel soorten kleuren, tekeningen, uitmonsteringen en vachtstructuren.