Koppelen

Vrouw x Vrouw Man x Man     Vrouw x Man


Vrouw x Vrouw

Had u reeds een vrouwtje (of groep vrouwtjes) en komt er een nieuw groepslid bij? 
Jonge vrouwtjes (tot een week of 10) met andere jonge vrouwtjes koppelen geeft problemen. Oudere vrouwtjes durven hun territorium soms verdedigen. Volg dus deze tips:

1. Zorg ervoor dat de kooi goed schoongemaakt is.
2. Zorg voor verstopplaatsjes, de nieuwe muis kan soms een beetje gepest worden.
3. Vrouwtjes accepteren elkaar normaal erg makkelijk.  Het is normaal dat je wat gepiep hoort en dat ze bepalen wie de baas in het hok is.  Mocht een vrouwtje erg uitzonderlijk toch gewond zijn, haal ze dan dadelijk uit elkaar en probeer het later opnieuw.

Mocht een vrouwtje extreem agressief zijn, koppel ze dan zoals je mannetjes zou koppelen.


Man x Man

Hebt u een mannetje of een groep mannetjes?  Zo introduceer je een nieuwe vriend.
Een koppeling met jonge mannetjes (rond 5 weken) verloopt meestal zonder problemen.  Maak echter toch gebruik van deze tips:

1. Maak een niet al te grote kooi goed schoon.  Een te grote kooi zorgt ervoor dat er te veel territorium is om te verdedigen. Een te kleine kooi is gevaarlijk omdat een muis niet kan ontsnappen aan zijn belager als ze aangevallen wordt.
2. Zet het nieuwe mannetje samen met het oude.  Het is normaal dat ze even vechten om uit te zoeken wie de nieuwe baas is.
3. Zet pas na een 5-tal dagen huisjes en speelgoed in het hok.  Te vroeg speelgoed introduceren kan ervoor zorgen dat ze deze gaan verdedigen tegenover elkaar.
4. Haal de muizen uit elkaar als er een gewond raakt.

Hebt u al deze tips gevolgd en blijven de mannen toch (tot bloedens toe) aan het vechten? Misschien kunnen volgende tips dan wel van pas komen:

  • Smeer de mannetjes (zeker rond de genitaliën) in met een sterk ruikende vloeistof.  Gebruik geen agressieve producten zoals parfum.  Wat goed werkt is bijvoorbeeld ‘bio-spray’ voor knaagdieren van Beaphar, verkrijgbaar in elke dierenwinkel.  Ook een oplossing van citroenmelisse in water wordt soms gebruikt.  Ook kan je wasdoekjes voor hamsters en muizen die een zachte geur hebben gebruiken.
  • Neem een iets kleiner verblijf (of het tegenovergestelde als je al met een redelijk klein vervoersbakje werkte).
  • Koppel de ruziemaker aan meerdere jonge mannetjes (rond de vijf weken).
  • Enkel in het allerlaatste geval, wanneer niets anders helpt en de veiligheid van de andere muizen absoluut in het gedrang komt, raden we aan de muis alleen te houden.  Maar probeer dan liever eerst bovenstaande tips.


Vrouw x Man

Dit is uiteraard enkel van toepassing als je een nestje wil.  Lees eerst uitgebreid het artikel over fokken voor je besluit vast staat. 

1. Maak een hok goed schoon. 
2. In dit hok mag gerust wat speelgoed staan. Van verstopplekjes zal dankbaar gebruik worden gemaakt.
3. Zet het mannetje enkele uren in het hok.
4. Zet dan het vrouwtje erbij.  Let op, het vrouwtje kan soms redelijk agressief reageren op de avances van het mannetje.