Huisvesting

     Kooien          Inrichting       Bodembedekking    Nestmateriaal      Plaats van de kooi

 

Kooien

Er zijn verschillende mogelijke kooien om muizen te houden. Houd er rekening mee dat 40X40X40 de minimummaat is voor 2 muizen.  En zoals voor alle dieren gezegd wordt: hoe groter, hoe beter en hoe liever de diertjes het hebben.
Neemt u een kooi met tralies, zorg dan dat deze nooit meer dan 0,7 cm uit elkaar staan. Muizen zijn namelijk enorme ontsnappers en zullen deze mogelijke uitgang zeker benutten.
Voor een goede vergelijking hebben wij ook de richtprijzen meegegeven van nieuwe kooien. Het is altijd mogelijk voor een veel goedkopere prijs degelijke kooien op tweedehandssites of beurzen te vinden.

1)   Duna's
Duna's zijn plastic kooien met een kleurige onderkant en een doorzichtige bovenkant met traliegedeelte voor verluchting. Het zijn erg makkelijke kooien om te onderhouden en bodembedekking kan niet naar buiten gegooid worden door de dichte onderkant. Door deze tralieloze zijkanten is het natuurlijk wel moeilijker om speelgoed en klimmogelijkheden in de kooi te bevestigen. Bij sommige merken zijn er wel plateau's beschikbaar die tussen de gekleurde en doorzichtige kanten bevestigd kunnen worden.
Door het kleine traliegedeelte is er geen gevaar op tocht, wat bij muizen voor luchtweginfecties kan zorgen. Maar tegelijk is er ook een minimale ventilatie, waardoor het sneller kan gaan ruiken.

Een uitbreiding op deze kooien is een traliegedeelte die in het midden geplaatst kan worden. Zo worden de twee plastic delen van elkaar gescheiden en is er een ventilatiestrook, welke gebruikt kan worden voor de bevestiging van buizenstelsels of andere klimmogelijkheden.

De basis nieuwprijs in de winkel varieert tussen de 25 en 30 euro voor een duna zonder buizen, plateau's, etc. Op tweedehandssites worden ze vaak voor 5-10 euro aangeboden.


2)   Traliekooien
Traliekooien bestaan, zoals de naam al doet vermoeden, volledig uit tralies, uitgezonderd de onderkant. Dit is bijna altijd een gekleurde plastic bak waaraan de tralie bevestigd kan worden met klemmen. Het grote voordeel van deze kooien is dat je je fantasie de vrije loop kan laten gaan. Overal kunnen speelgoed, hangmatjes, loopwielen, etc. bevestigd worden. Het grootste nadeel is echter dat deze kooien meestal maar over één a twee kleine deurtjes beschikken, waardoor het moeilijk kan worden om de dieren en spullen weg te nemen uit het verblijf.
Qua ventilatie is deze kooi natuurlijk de beste, maar hierdoor ontstaat ook heel snel tocht wanneer deze op een verkeerde locatie is geplaatst. Daarnaast kunnen de dieren, in tegenstelling tot de duna, wel bodembedekking uit de kooi gooien tijdens het intensieve graven.
Ook op deze kooien worden vaak buizenstelsels gemonteerd.
Let er in ieder geval op dat de tralie afstand niet meer bedraagt dan 8mm! 

De basis nieuwprijs hangt van de grootte van de kooi af. Dit start meestal vanaf 30 euro.

Een tweede soort traliekooi is deze met een glazen ondebak. Deze wordt voornamelijk voor gerbils gebruikt, maar ook muizen genieten van dit luxe verblijf. Qua voor- en nadelen hangt deze vast aan de gewone traliekooi. De aankoopprijs is echter een stuk duurder. Zo'n kooi met glazen onderstelsel kost in de winkel makkelijk 80 tot meer dan 100 euro, afhankelijk van het formaat.


3)   Aquaria en terraria
Hoewel deze twee verblijven voornamelijk voor vissen, amfibieën en reptielen worden gebruikt, voelen ook knaagdieren zich hier helemaal in thuis. Net als de duna hebben ze het grote voordeel dat er geen kans is op tocht en dat de dieren de ruimte rondom de kooi niet kunnen bevuilen. In tegenstelling tot de duna heeft dit verblijf nog een ander groot voordeel: de dieren zijn veel beter te zien dan door plastic onderkanten. 
Bij aquariums wordt gebruik gemaakt van een (zelf ontworpen) rooster die bovenop het verblijf gemonteerd wordt. Bij terraria gebeurt alle ventilatie met behulp van één of twee ventilatiestroken. Dus ook deze verblijven zullen sneller ruiken dan goed geventileerde traliekooien.
Het ophangen van speelgoed werkt bij het aquarium hetzelfde als bij de duna, bij de terraria wordt het natuurlijk een stukje moeilijker. Gebruik maken van zuignapjes is dan meestal ook een van de meest gebruikte oplossingen.

Een van de grootste nadelen van deze verblijven is het feit dat ze zo zwaar zijn. Terwijl een kind een duna makkelijk zelf kan schoonmaken, is dat bij deze zwaargewichten bijna onmogelijk. 

Laat deze verblijven ook nooit(!) in de zon staan. Dit heeft een serre-effect en aangezien knaagdieren niet bestand zijn tegen hitte, kan dit de dood van je geliefde huisdieren betekenen! Een aquarium of terrarium in de zon is een ware hel voor deze dieren.

De basis nieuwprijs ligt redelijk hoog en is volledig afhankelijk van het formaat en de dikte van het glas (welke bij knaagdieren geen rol speelt). Dit kan starten bij 40 euro, maar oplopen tot over de 100 a 200 euro. Op tweedehandssites worden heel vaak aquariums en terraria aangeboden door voorgaande reptielenliefhebbers.Inrichting

Muizen klimmen ontzettend graag.  Leuk klimmateriaal is dan ook onontbeerlijk. Laddertjes, bruggen, takken, touw,… muizen vinden het heerlijk. De winkels spelen hier graag op in en je vindt oneindig veel mogelijkheden. Of je kan het natuurlijk ook zelf maken (let er wel op dat je goed hout gebruikt).

De dieren vinden het ook leuk om ergens door te kruipen.  Lege toiletrolletjes of buizen zijn dan ook zonder twijfel geschikt voor deze ontdekkingsreizigers.

Muizen liggen graag in huisjes te slapen.  Niet iedereen gebruikt dit graag (als een muis in een huisje ligt zie je ze namelijk niet), maar de dieren houden er wel van.  Een halve kokosnoot of een omgekeerde bloempot kan ook prima dienen. Zorg dat de dieren plaats hebben om rond te draaien, maar ook niet teveel. Knaagdieren slapen namelijk graag met z'n allen in een krappe omgeving. Pas er wel voor op dat er geen dieren vast komen te zitten.

Iedere muizenhouder weet hoe fijn een muis het vindt als ze nieuw speelgoed krijgt.  Het is heerlijk om te zien hoe ze klauteren, spelen, onderzoeken,…  Je dier is in verrukking telkens als het nieuwe uitdagingen krijgt. 

Let op met loopwieltjes! Gebruik enkel de veilige loopwielen. De afgebeelde loopwielen zijn veilig en geluidloos. Gebruik nooit open wielen met spijlen, of wielen waar bij de aanzetting de staart in verstrikt kan worden. Dit kan al snel leiden tot afgestorven of gebroken pootjes en staartuiteinden. 

Maar muizen zijn ook met hele kleine dingen gelukkig. Versnipperd papier of een kartonnen doosje kan hun dag al helemaal goed maken. Nestmateriaal is vooral in de koudere periodes een must voor de diertjes.


Bodembedekking

Er zijn heel wat soorten bodembedekking mogelijk. Wij geven enkel de beste en meest gebruikte.Veel materialen zijn namelijk veel te stoffig voor muizen (zoals zaagsel. Toch wordt dit nog steeds enorm veel gebruikt!).

Aubiose
Wij raden als vereniging  aubiose of hennepvezel aan. Dit absorbeert  goed, is niet duur en tegenwoordig is het bijna overal verkrijgbaar. Deze ondergrond is voornamelijk bij paardenliefhebbers bekend en veel gebruikt.

Vlas
Dit vind je niet altijd bij de knaagdieren, maar kijk eens in de paardenafdeling. Ook dit is goed materiaal. Meestal wel een stuk duurder dan aubiose.

Ecobed
in feite zijn dit gewoon kartonsnippers. Dit neemt redelijk goed op (minder dan voorgaande twee) en is volledig veilig voor het dier. Bovendien gebruiken de dieren dit enorm graag als nestmateriaal.

Houtsnippers (zaagsel)
Dit neemt goed op, is erg goedkoop en overal verkrijgbaar.  Het is helaas ook erg stoffig, sommige muizen kunnen er problemen aan de luchtwegen van krijgen. Wij raden dit dus af voor knaagdieren.


Nestmateriaal

Muizen hebben niet veel nestmateriaal nodig. Gebruik echter nooit hamsterwatten.  Muizen kunnen hier in verstrikt raken. Papiersnippers en kartonstukjes (ecobed bv.) zijn zeer geschikt.  Ook hooi vinden ze fijn om in te nesten en er wordt ook graag eens aan geknabbeld.
wc-rolletjes kunnen zowel als knaagmiddel als nestmateriaal dienst doen.


Plaats van de kooi

De muizenkooi kan zowat overal staan.  Het enige waar u op moet letten is dat er voldoende isolatie is, dat ze nooit in volle zon staan en dat er geen tocht bij kan.  Muizen zijn bijzonder gevoelig voor hitte en voor tocht.Met duna's en buizen worden heel leuke verblijven gemaakt.Traliekooi met glas, voornamelijk gebruikt bij gerbils.Sputniks zijn bij vrijwel alle knaagdieren geliefd. Ze zijn ook erg makkelijk doordat ze zowel kunnen staan als hangen.Muizen voelen zich in een verblijf met buizen zeker thuis.De 'silent spinner' is, net zoals de 'flying saucer' het meest aangeraden loopwiel..Aubiose is zeer geschikt als bodembedekking en bovendien erg goedkoop.Papiersnippers worden erg gewaardeerd als nestmateriaal.