Gedrag

Verschillende gedragingen      Handtam maken          


Verschillende gedragingen

Muizen zijn sociale dieren. Net als alle andere groepsdieren hebben ze kenmerkende gedragingen tegenover elkaar. Deze staan hieronder beknopt beschreven. Op eenzelfde moment kunnen verschillende gedragingen uitgevoerd worden. Probeer hier zeker eens op te letten bij het observeren van de dieren.
Door deze belangrijke gedragingen is het dan ook ware dierenmishandeling om een muis alleen te houden!


Piepen
Piept een muis tegen zijn soortgenoten?  Dan zijn ze waarschijnlijk ruzie aan het maken. Een muis die piept is onzeker en bang, toch maken ze vaak ruzie. Dit om de rangorde in de groep vast te leggen. Dit gedrag uit zich dan ook voornamelijk wanneer er een nieuwkomer is in de groep, of na het verschonen van het verblijf.
Piept de muis als je ze opneemt of op je hand zet?  Wees dan erg voorzichtig met haar, ze voelt zich dan erg onwennig en is bang. Blijft ze dit doen, kan het zijn dat ze inwedig ergens pijn heeft bij het opnemen. Ga dan met je huisdier naar de dierenarts.

Op de achterpoten staan en snuffelen
De muis heeft zelfvertrouwen en is nieuwsgierig. Deze natuurlijke nieuwsgierigheid kan je gebruiken om het dier tam te maken. Op dit soort momenten kun je je huisdier bijvoorbeeld een lekker zonnebloempitje geven. Dan zullen ze je vaker nieuwsgierig komen onderzoeken.

Op de achterpoten staan en luid piepen
Verdediging, de muis is bang, geïntimideerd. Toch blijft ze nog redelijk dominant.  Ze is nog niet van plan zich over te geven. Ook dit komt voornamelijk bij het opstellen van de rangorde kijken.

Trillen met de staart
Dit duidt op agressie en onzekerheid.  Gebeurt dit, dan stroomt de testosteron tegen hoge snelheid door het muizenlichaam.  Je ziet dit het meest bij mannetjes. Tegenover mensen doen ze dit zelden of nooit.  Blijf zeker van de muis af; dit is het zeldzame moment dat een muis zou durven bijten.  De muis kan je hand voor het andere mannetje zien. Gebeurt dit tijdens een gevecht waarbij je toch echt één van beide moet weghalen, doe dit dan met een bakje en niet met de hand!

In elkaar duiken en piepen
Onderdanigheid.  De muis geeft zich over aan de sterkere muis. Net als het dominante en als het bange gedrag, gebeurt dit voornamelijk bij het opstellen van de rangorde.

Elkaar wassen / likken
Dit wordt beschouwd als een zeer vriendschappelijk gebaar.  Meestal zal de muis die de wasbeurt ondergaat zachte geluiden maken.
Hedendaags onderzoek heeft echter uitgewezen dat de dominante muis uit de groep anderen soms dwingt om gewassen te worden, waardoor ze haar dominantie duidelijk maakt. Zeer dominante muizen die de rest constant zitten te wassen, kunnen dan ook voor beschadiging van de vacht bij hun soortgenoten zorgen.

Achter elkaar lopen
Luid piepend duidt dit op een ruzie. Ze lopen echter ook dikwijls achter elkaar uit nieuwsgierigheid. Vooral nieuwkomers worden door de hele troep achtervolgd om kennis te maken of om de rangorde op te stellen.

Eten afnemen
Dit gebeurt zo goed als voortdurend.  Het hoeft ook niet in ruzie om te slaan. Heeft de één een lekker stukje, dan wil de ander dit ook.  Meestal vindt de andere dit niet erg en zoekt deze meteen verder naar een nieuw stukje. Komt er toch wat gepiep bij kijken, dan kan je ze lekker laten kibbelen, want dit heeft geen enkele sociale waarde.

Met voedsel in een hoekje gaan zitten
De ondergeschikte muizen durven soms niet in groep te eten.  Ze nemen een stukje en eten het apart op.  Deze muis is onzeker, bang dat het wordt afgepakt, zoals hierboven beschreven.

Haren rechtop en niet veel bewegen of schuddend bewegen
Dit diertje voelt zich echt niet lekker. Kijk wat de oorzaak kan zijn of breng een bezoekje aan de dierenarts.

Met de kop scheef lopen, soms zelfs in constante cirkels
Dit is een veelvoorkomende aandoening, namelijk MOO of languit Middenooronsteking. Soms kan het ook op een aangeboren hersenbeschadiging duiden. Ga hiermee zeker naar de dierenarts want dit is geen normaal gedrag.

Veel urineren uit de kooi / op de handen
Dit dier heeft stress. Muizen die gewend zijn om opgenomen te worden zullen niet vaak urineren. Stressplasjes zijn vaak ook heel klein, soms maar enkele druppels groot, maar wel zeer regelmatig. Mannetjes doen dit soms ook om hun terretorium te kenmerken. Dan zien ze jouw hand dus als hun eigendom.


Handtam maken

De ene muis is makkelijker handtam te maken dan de andere. Elke muis verschilt in persoonlijkheid. Er zijn muizen die aan de tralies komen als je er bent, andere verstoppen zich liever.  Er zijn muizen die ervan houden zachtjes geaaid te worden, anderen rennen liever van je arm naar je schouder naar je hoofd.  Elke muis is anders, en dat maakt ze zo leuk. Hoe een muis handtam wordt gemaakt is dus ook voor elke muis een beetje anders. Sommige kan je omkopen met ‘uit het hok te mogen’, andere met voedsel.  Toch zijn er enkele manieren waarop het je zeker lukt.

1)   Jonge muizen zijn makkelijker handtam te maken.
2)   Geef het lekkerste voedsel in je hand aan de muizen.  Zijn ze erg bang, dan kan het lang duren voor ze je vertrouwen en van je hand komen eten.  Leg je hand rustig in de kooi met iets lekkers op. 
3)   In het begin zal de muis zenuwachtig iets van je hand nemen en dan snel weglopen.  Op den duur zal ze het op je hand durven opeten. 
4)   Ga de eerste keer dat de muis op je hand zit niet onmiddellijk het beestje opnemen.  Geef ze vertrouwen door dan rustig je hand weer weg te trekken.
5)   Geef ze dagelijks iets lekker uit de hand.
6)   Muizen komen makkelijker naar je hand als er weinig speelgoed en huisjes in de kooi staan. Neem een lege kooi en steek daar je hand maar eens in.  Binnen de minuut lopen er muizen over je heen.
7)   Muizen houden van ‘speelruimtes’.  Leg een plastieken tafellaken over de tafel, en kijk toe hoe ze zich amuseren.  Enkele kartonnen dozen en keukenrolletjes over de tafel verspreiden, en ze kunnen hun plezier niet op.  Sommigen zijn daar zo enthousiast dat ze niets liever willen dan ‘uit hun kooi gaan’ en onmiddellijk op je hand springen als  je er bent.Dit diertje zit nieuwsgierig en oplettend rond te kijkenTwee dwergmuisjes boksen dominant tegen elkaar opMuizen zijn ware groepsdieren. Een muis alleen houden wordt als mishandeling aanzienPure nieuwsgierigheid