Voeding

Basisvoeding Water          Extra's        


Basisvoeding

De Europese dwergmuis is een omnivoor, wat wil zeggen dat deze zowel plantaardig als dierlijk voedsel opneemt. Als basivoeding kunnen we dan ook gebruik maken van gemengd knaagdierenvoer, zoals we aan gewone kleurmuizen geven. Dit is echter niet voldoende voor deze kleine, hongerige diertjes. Er bestaat geen speciale voeding voor hen, dus moeten we dit zelf gaan mengen. Naast het gemengde knaagdierenvoer kan hun dieet uitgebreid worden met kleine zaden. Dit kan gewoon vogelvoedsel zijn. 
In het wild zoeken deze dieren alles wat ze lusten en in hun mond past. Dit zijn voornamelijk zaadjes, plantendelen, bessen en insecten zoals kleine krekeltjes en sprinkhanen. In gevangenschap wordt dit dus geïmmiteerd door het vogelzaad (wat ook onkruidzaad kan zijn), met aanvulling van dierlijke eiwitten.
Deze dierlijke eiwitten kunnen in verschillende vormen gegeven worden. De meest gebruikte is het voeren van (geweekte) kattenbrokjes. Let er wel op dat deze niet te zout zijn voor de dieren. Een meer natuurlijkere manier, is het voeren van insecten. Zo kan je in de dierenspeciaalzaak bakjes krekels of meelwormen kopen. Deze kunnen bij de dwergmuizen geplaatst worden, waardoor ze op levend voer kunnen jagen (neem er dan wel de kleine krekels uit!). De meelwormen moeten in een diep bakje aangeboden worden. Deze wil je liever niet in je bodembedekking laten kruipen. Naast meelwormen kunnen ook buffalowormen een lekker hapje vormen.

Let erop dat er ALTIJD voedsel aanwezig is in het verblijf. Dwergmuizen hebben door hun grootte een enorm snelle stofwisseling en kunnen dus sterven als ze een dag geen voedsel ter beschikking hebben.


Water

Deze dieren zijn te licht om de kogel van een drinkfles te verplaatsen. Een veel betere manier is dus een simpel drinkbakje. Vergeet niet dat deze iedere dag schoongemaakt moet worden, aangezien deze steeds vol bodembedekking of nestmateriaal zal liggen.


Extra's
Lekkere extra's voor deze kleine dieren zijn zonnebloempitjes (niet te veel, dit zijn echte vetmakers) en vogelsnoepjes. Zo heb je zakjes met gedroogde insecten, etc.                                                                                        Voorbeelden van extra's

Zolang dit geen producten zijn die enorm veel vet bevatten, mogen deze geregeld gegeven worden.

Ook kleine stukjes zacht fruit mogen af en toe gevoederd worden. Dit wel in beperkte mate, om diarree te voorkomen!


Gemengd knaagdierenvoedsel als hoofdvoedsel


Vogelzaad is een perfecte aanvulling op de voeding