Taxonomie en naamgeving

De taxonomie is de leer van de systematische classificatie. Of simpel gezegd: elke diersoort die bestaat of ooit heeft bestaan, heeft een eigen wetenschappelijke naam en wordt in een groep geplaatst. Zo behoort de Europese dwergmuis tot de groep van de dieren, maar ook tot de groep van de muisachtigen en al helemaal tot de groep (geslacht) van de Europese dwergmuizen. Deze soort is zelfs de enige levende soort in dit geslacht. De 10 andere soorten uit Micromys zijn uitgestorven.
De naamgeving is binominaal, dus een dier wordt altijd met een zogenaamde 'voor- en achternaam' aangesproken. Dit is het geslacht en de soort. In dit geval dus 'Micromys minutus'.
 

 RIJK Animalia  ( Dieren )                                                                 
STAM Chordata  ( Chordadieren )
KLASSE Mammalia  ( Zoogdieren )
      SUBKLASSE Theriiformes
      INFRAKLASSE Eutheria  ( Placentadieren )
     SUPERORDE Euarchontoglires
ORDE Rodentia  ( Knaagdieren )
     SUBORDE Myomorpha
     SUPERFAMILIE Muroidae
FAMILIE Muridae  ( Muisachtigen )
GESLACHT Micromys  ( Europese dwergmuizen )
SOORT                                            Micromys minutus ( Europese dwergmuis )De Europese dwergmuis die in gevangenschap gehouden wordt, is nog steeds identiek aan de wilde variant. Qua naamgeving zijn deze dus ook gewoon hetzelfde gebleven. PAS OP: deze wilde variant is een inheems zoogdier en komt dus ook in België en Nederland voor!

  De Europese dwergmuis
Wetenschappelijk Micromys minutus                                       
Nederlands Europese dwergmuis
Engels Harvest mouse
Frans Souris naine des moissons
Duits Eurasische Zwergmaus