Huisvesting

     Kooien          Temperatuur    Bodembedekking    Nestmateriaal   Plaats van de kooi

 

Kooien

De enige ideale kooi voor dwergmuizen, is er eentje die geen gaatjes of kieren bevat. Door hun geringe lengte zijn ze namelijk meesters in het ontsnappen. 
De meest gekozen huisvesting is een terrarium. Enkel deze kunnen de ideale maat bieden voor een huisvesting voor Europese dwergmuizen, en zorgen voor een juiste temperatuur en geen tocht.

Voordelen van een terrarium

  • Het is ontsnappingsproof voor de kleine muizen.
  • De dieren zijn doorheen het glas heel goed te zien.
  • Het bestaat in alle mogelijke maten, waardoor het volledig naar wens gekozen kan worden.
  • Er kan geen vuil uit de kooi vallen.
     

Nadelen van een terrarium

  • Deze glazen constructie is zwaarder dan normale kooien.
  • Het schoonmaken kan heel lastig zijn.
  • Het mag zeker niet in de zon staan, dat zou voor oververhitting zorgen.
  • Het bevestigen van (hangende) spulletjes is niet altijd even gemakkelijk.

De prijs hiervan kan sterk variëren. Maar voor een deftige huisvesting, die aan alle eisen voldoet, betaal je ongeveer 40 euro of meer. Op tweedehandssites kun je echter vaak wat op de kop tikken.

Europese dwergmuizen zijn echte klimmers. Voldoe dus zeker genoeg klimmateriaal. Maar daarnaast houden ze ook van een zeer dikke bodemlaag, zodat ze ondergrondse gangenstelsels kunnen maken.  Voor een enkele europese dwergmuis moet een terrarium minimaal 50 cm hoog zijn. Groter mag uiteraard altijd. Vooral de hoogte is belangrijk, de breedte iets minder.


Temperatuur

De beste temperatuur voor dwergmuizen ligt tussen de 21 en 25 graden. Dit kan je bekomen door het installeren van een warmtelamp op een warmtematje/warmtekabel onder het verblijf (leg dit niet in de bak!! De dieren zullen de kabels doorbijten!). 


Bodembedekking

Er zijn heel wat soorten bodembedekking mogelijk. Wij geven enkel de beste en meest gebruikte hieronder weer. Veel materialen zijn namelijk veel te stoffig voor dwergmuizen (zoals zaagsel. Toch wordt dit nog steeds enorm veel gebruikt!). En stoffig materiaal zorgt voor vervelende luchtwegproblemen.

Aubiose
Wij raden als vereniging  aubiose of hennepvezel aan. Dit absorbeert  goed, is niet duur en tegenwoordig is het bijna overal verkrijgbaar. Deze ondergrond is voornamelijk bij paardenliefhebbers bekend en veel gebruikt.

Vlas
Dit vind je niet altijd bij de knaagdieren, maar kijk eens in de paardenafdeling. Ook dit is goed materiaal. Meestal wel een stuk duurder dan aubiose.

Ecobed
in feite zijn dit gewoon kartonsnippers. Dit neemt redelijk goed op (minder dan voorgaande twee) en is volledig veilig voor het dier. Bovendien gebruiken de dieren dit enorm graag als nestmateriaal.

Houtsnippers (zaagsel)
Dit neemt goed op, is erg goedkoop en overal verkrijgbaar.  Het is helaas ook erg stoffig, sommige muizen kunnen er problemen aan de luchtwegen van krijgen. Wij raden dit dus af voor knaagdieren.

Zand
Deze exoten kunnen ook zonder problemen op zand leven. Of op zand gemengd met één van bovenstaande bedekkingsmiddelen.


Nestmateriaal

Europese dwergmuizen houden van nestmateriaal. Vooral hooi wordt enorm gewaardeerd en wordt binnen de dag omgebouwd tot een ultiem gangennetwerk voor de diertjes. Papiersnippers en andere grote materialen zijn niet zo gemakkelijk. Wc-rolletjes zouden ze echter toch wel in hun constructie durven te verwikkelen.


Plaats van de kooi

Het terrarium kan zowat overal staan.  Het enige waar u op moet letten is dat er voldoende isolatie is, dat ze nooit in volle zon staan (dan zal de temperatuur door het glas enorm oplopen).Zorg dat deze schuwe dieren voldoende schuilmogelijkheden kunnen bezitten.Klimmogelijkheden worden door deze dieren erg gewaardeerdAubiose is een zeer goede bodembedekking, en bovendien zeer goedkoop.