Voortplanting / Fokken

Vragenronde Ouderkeuze   Dracht en worp Het nest       Nieuwe thuis  


Afrikaanse dwergmuizen kunnen het hele jaar door kweken, maar door hun moeilijke aard ivm de koppeling, ben je genoodzaakt koppels of trio's constant bijeen te houden, om het risico ze nooit meer bijeen te krijgen te vermijden. Maar wil je wel kweken met deze dieren? Laten we dit even rustig overlopen.

Vragenronde

De eerste en belangrijkste stap in dit proces is zonder twijfel jezelf de volgende vragen stellen:

  • Vind ik Afrikaanse dwergmuizen echt leuk en leuk genoeg om er mee te fokken?
  • Heb ik de nodige plaats en tijd om te fokken?
  • Heb ik genoeg kennis over het opgroeien?
  • Waar breng ik de jonge dieren naartoe wanneer ze oud genoeg zijn?
  • Wat verwacht ik ervan en zal ik een tegenslag weten te verdragen?
  • Wat is / wordt mijn fokdoel?
  • Met welke dieren zal ik starten en waar haal ik die vandaan?

En zo kunnen er nog heel wat vragen opgesomd worden. Kortom, beginnen met fokken is iets waar over nagedacht moet worden. Dit kan niet gebeuren door op een bepaalde dag te beslissen enkele mannen en vrouwen bijeen te gooien!


Ouderkeuze

Waar haal je de dieren vandaan? Het meest geopteerde is uiteraard van bij een andere kweker, met de juiste kennis van zaken. Deze zal je dan ook zonder twijfel kunnen begeleiden door het proces en jouw vragen kunnen beantwoorden. Zoek dus iemand die deze dieren heeft, ga eens langs, bekijk de dieren, help desnoods even mee met het verschonen, het geslacht te bekijken, etc. Gepassioneerde fokkers zullen daar geen probleem rond maken.
De ouderdieren zijn bij voorkeur gezonde dieren, waarvan geen tumoren of snelle vorming van abcessen gekend is in de lijn. Dit zijn geen te jonge dieren maar ook te oude dieren kunnen problemen geven. Een goede kweker zal niet liegen over de leeftijd en de geschikte dieren met je meegeven. 
Het liefst zijn dit ook dieren uit verschillende nesten. Broers en zussen bijeen zetten is heel simpel, want je hoeft geen koppeling te organiseren. Maar dit zorgt achteraf voor heel wat problemen bij de soort (denk maar aan genetische ziektes zoals kanker). Dus hou dit, in functie van het welzijn van de dieren en de soort in zijn geheel, achterwege!


Dracht en worp

De Afrikaanse dwergmuis kan zich in gevangenschap het hele jaar voortplanten, met een maximum van 5 nesten per jaar. De draagtijd is hetzelfde als de kleurmuis, namelijk ongeveer 3 weken (20-21 dagen). Dan worden 3 tot 6 hulpeloze jongen geboren. Deze zijn verschrikkelijk klein, roze van kleur, doof en blind. Ze hebben nog geen haartjes en zullen de eerstvolgende weken van de moeder afhankelijk zijn.


Het nest

Het nest bestaat gemiddeld uit 3 tot 6 dieren, die de eerste 3 tot 4 weken afhankelijk zijn van de moeder. Ze worden hulpeloos geboren en zullen de ogen pas na 2 weken openen. Vanaf dat moment zullen ze ook zelf het verblijf beginnen verkennen en zelfs proberen vast voedsel op te nemen. Ze zijn echter pas na 4 weken volledig zelfstandig en blijven het best bij de ouders tot een leeftijd van 5 weken. Vanaf de leeftijd van 6 weken zijn ze namelijk zelf al in staat zich voort te planten.


Nieuwe thuis

Na 5 weken kunnen de jongen naar een nieuwe thuis vertrekken. Let erop dat dwergmuizen sociale dieren zijn, plaats ze dus nooit in hun eentje uit! Let er ook op dat broertjes en zusjes niet bijeen geplaatst worden, om inteelt te voorkomen. En geef de nieuwe eigenaar voldoende informatie mee!


Baby dwergmuizen zijn echt miniscule diertjes


Twee verschillende nesten bijeen, van eenzelfde moeder


Laat geen broer en zus bijeen