Voeding

Basisvoeding Water          Extra's        


Basisvoeding

De Afrikaanse dwergmuis is een omnivoor, maar door zijn geringe afmetingen kan deze niet de normale muizenvoeding opnemen. Er bestaat geen voeding speciaal voor dwergmuizen, dus moeten we het bij een andere diersoort gaan zoeken. Namelijk bij de vogels. 
In het wild zoeken deze dieren alles wat ze lusten en in hun mond past. Dit zijn voornamelijk zaadjes, plantendelen, bessen en insecten zoals kleine krekeltjes en sprinkhanen. In gevangenschap kunnen we dit immiteren door het geven van vogelzaak en onkruidzaad als hoofdvoeding. Voornamelijk voeding voor tropische (best zelfs Afrikaanse) parkieten (zoals agaporniden) wordt aangeraden. Let er voornamelijk op dat er mille (=zaadsoort) in aanwezig is. Eivoer kan als bijvoeder gegeven worden.

Vergeet niet dat dit voor Afrikaanse dwergmuizen niet voldoende is en er ook nog dierlijke extra's gegeven moeten worden!
Deze dierlijke eiwitten kunnen in verschillende vormen gegeven worden. De meest gebruikte is het voeren van (geweekte) kattenbrokjes. Let er wel op dat deze niet te zout zijn voor de dieren. Een meer natuurlijkere manier, is het voeren van insecten. Zo kan je in de dierenspeciaalzaak bakjes krekels of meelwormen kopen. Deze kunnen bij de dwergmuizen geplaatst worden, waardoor ze op levend voer kunnen jagen (neem er dan wel de kleine krekels uit!). De meelwormen moeten in een diep bakje aangeboden worden. Deze wil je liever niet in je bodembedekking laten kruipen. Naast meelwormen kunnen ook buffalowormen een lekker hapje vormen.

Let erop dat er ALTIJD voedsel aanwezig is in het verblijf. Dwergmuizen hebben door hun grootte een enorm snelle stofwisseling en kunnen dus sterven als ze een dag geen voedsel ter beschikking hebben.


Water

Deze diertjes zijn te licht om de kogel in het flesje te verplaatsen. Een veel betere manier is dus een simpel drinkbakje. Vergeet niet dat deze iedere dag schoongemaakt moet worden, aangezien deze steeds vol bodembedekking of nestmateriaal zal liggen.


Extra's
Lekkere extra's voor deze kleine dieren zijn zonnebloempitjes (niet te veel, dit zijn echte vetmakers) en vogelsnoepjes. Zo heb je zakjes met gedroogde insecten, etc.                                                                                        Voorbeelden van extra's

Zolang dit geen producten zijn die enorm veel vet bevatten, mogen deze geregeld gegeven worden.


Voeding voor agaporniden is geschikt voor dwergmuizen


Meelwormen zijn een natuurlijke bron van dierlijke eiwitten