Huisvesting

     Kooien          Temperatuur    Bodembedekking    Nestmateriaal   Plaats van de kooi

Kooien

De enige ideale kooi voor dwergmuizen, is er eentje die geen gaatjes of kieren bevat. Door hun geringe lengte zijn ze namelijk meesters in het ontsnappen. Een kiertje tussen schuifruitjes is voldoende om de hele populatie kwijt te zijn. Wees je hier dus bewust van!
De meest gekozen huisvesting is een grote faunabox (deze worden ook gebruikt om insecten zoals krekels in te kweken, en dus ontsnappingsproof), een terrarium met valruit of openklappende ruitjes (zodat er geen kier tussen zit bij sluiting) of een aquarium met gazen deksel (zorg dan wel dat het gaas niet te ver uiteen staat).

Voordelen van een faunabox

 • Het is ontsnappingsproof voor de kleine muizen.
 • Er kunnen voorwerpen of hangmatjes aan het deksel bevestigd worden
 • Doordat het uit plastic is, is het licht om te dragen en te verplaatsen
 • Gemakkelijk schoon te maken
   

Voordelen van een Terrarium met valruit of klapruiten:

 • De dieren hoeven niet langs boven benaderd te worden (dit wordt vaak als roofdier aanzien)
 • Het is een stevigere constructie dan een faunabox
 • De dieren zijn door de effen glazen wanden goed te zien. Deze worden minder snel vies dan plastic.
 • Glas kan niet stuk gebeten worden.
   

Nadelen van Terrarium/aquarium met deksel;

 • Vaak erg zwaar om te verplaatsen.
 • Schoonmaken neemt dan ook heel wat meer tijd in beslag, even uitgieten gaat niet echt.
 • Glas kan snel breken en scherven zorgen voor lelijke wondes.
 • Er kunnen geen voorwerpen of drinkflesjes bevestigd worden.

De prijs hiervan kan sterk variëren. Maar voor een deftige huisvesting, die aan alle eisen voldoet, betaal je ongeveer 40 euro of meer. Op tweedehandssites kun je echter vaak wat op de kop tikken.

Afrikaanse dwergmuizen zijn echte klimmers. Voldoe dus zeker genoeg klimmateriaal. Maar daarnaast houden ze ook van een zeer dikke bodemlaag, zodat ze ondergrondse gangenstelsels kunnen maken.  Voor een koppel of trio Afrikaanse dwergmuizen volstaat een maat van 30x30x30. Groter mag uiteraard altijd.


Temperatuur

De beste temperatuur voor dwergmuizen ligt tussen de 21 en 25 graden. Dit kan je bekomen door het installeren van een warmtelamp op een warmtematje/warmtekabel onder het verblijf (leg dit niet in de bak!! De dieren zullen de kabels doorbijten!). Temperaturen onder de 18 graden kunnen de dood betekenen voor deze dieren.


Bodembedekking

Er zijn heel wat soorten bodembedekking mogelijk. Wij geven enkel de beste en meest gebruikte hieronder weer. Veel materialen zijn namelijk veel te stoffig voor dwergmuizen (zoals zaagsel. Toch wordt dit nog steeds enorm veel gebruikt!). En stoffig materiaal zorgt voor vervelende luchtwegproblemen.

Aubiose
Wij raden als vereniging  aubiose of hennepvezel aan. Dit absorbeert  goed, is niet duur en tegenwoordig is het bijna overal verkrijgbaar. Deze ondergrond is voornamelijk bij paardenliefhebbers bekend en veel gebruikt.

Vlas
Dit vind je niet altijd bij de knaagdieren, maar kijk eens in de paardenafdeling. Ook dit is goed materiaal. Meestal wel een stuk duurder dan aubiose.

Ecobed
in feite zijn dit gewoon kartonsnippers. Dit neemt redelijk goed op (minder dan voorgaande twee) en is volledig veilig voor het dier. Bovendien gebruiken de dieren dit enorm graag als nestmateriaal.

Houtsnippers (zaagsel)
Dit neemt goed op, is erg goedkoop en overal verkrijgbaar.  Het is helaas ook erg stoffig, sommige muizen kunnen er problemen aan de luchtwegen van krijgen. Wij raden dit dus af voor knaagdieren.

Zand
Deze exoten kunnen ook zonder problemen op zand leven. Of op zand gemengd met één van bovenstaande bedekkingsmiddelen.


Nestmateriaal

Afrikaanse dwergmuizen houden van nestmateriaal. Vooral hooi wordt enorm gewaardeerd en wordt binnen de dag omgebouwd tot een ultiem gangennetwerk voor de diertjes. Papiersnippers en andere grote materialen zijn niet zo gemakkelijk. Wc-rolletjes zouden ze echter toch wel in hun constructie durven te verwikkelen.


Plaats van de kooi

Het terrarium of aquarium kan zowat overal staan.  Het enige waar u op moet letten is dat er voldoende isolatie is, dat ze nooit in volle zon staan (dan zal de temperatuur door het glas enorm oplopen) en dat er geen tocht bij kan. 
Twee zeer leuke inrichtingen voor dwergmuizenTerrarium met klapdeuren, vergrendeling en lichtkapAubiose is een erg goede bodembedekking en bovendien zeer goedkoop